اسپلینت بینی یک نوع وسیله پزشکی بوده که بعد از جراحی بینی به منظور محافظت و ثابت نگه داشتن تیغه بینی ، کاهش تورم و جلوگیری از جابجایی استخوانهای بینی از آن استفاده می شود. به طور کلی ، اسپلینت بینی به صورت خارجی و داخلی بر روی بینی قرار داده می شود. لازم به ذکر است مدت زمان استفاده از آن به نوع جراحی و تشخیص پزشک بستگی دارد. در این مقاله به بررسی انواع اسپلینت بینی ، مزایای و معایب استفاده از آن می پردازیم ؛ پس با ما همراه باشید.
اسپلینت بینی چیست؟
اسپلینت بینی برای حفظ شکل و حفاظت از بینی ، پس از جراحی یا آسیب دیدگی ، استفاده می شود. هدف اصلی این نوع ابزار ، ترمیم بینی ، جلوگیری از حرکت استخوان ها و غضروف های بینی در دوره بهبودی و کاهش تورم است. معمولا اسپلینت ها از مواد سبک و مقاومی مانند پلاستیک یا سیلیکون ساخته می شوند و به صورت خارجی روی بینی یا درون حفره های بینی قرار می گیرند. لازم به ذکر است در گذشته برای محافظت از ساختار بینی از گچ استفاده می کردند اما امروزه ، با پیشرفت و توسعه علم پزشکی از اسپلینت بینی استفاده می کنند.
دلایل استفاده از اسپلینت
از اسپلینت بینی بنا به دلایل مختلفی استفاده می شود که در بهبود و حفاظت از ساختار بینی نقش بسزایی دارد. برخی از دلایل اصلی استفاده از اسپلینت بینی به شرح زیر است:
- حفظ شکل بینی پس از جراحی
- جلوگیری از جابجایی استخوان ها و غضروفهای بینی
- کاهش تورم و التهاب
- پیشگیری از خونریزی و هماتوم
- حفاظت از بینی در برابر ضربه های خارجی
- بهبود عملکرد تنفسی
- کاهش تورم و خونریزی
- جلوگیری از چسبندگی
- تسهیل در بهبود زخم
- کاهش درد
- کاهش خونریزی
- جلوگیری از انسداد راه بینی
انواع اسپلینت
اسپلینت های بینی به دو دسته اصلی اسپلینت های خارجی و اسپلینت های داخلی تقسیم می شود. لازم به ذکر است هر یک از آنها از ویژگی و کاربردهای خاصی برخوردارند و بسته به نوع جراحی یا آسیب دیدگی یکی از آنها مورد استفاده قرار می گیرد.
اسپلینت خارجی
این نوع اسپلینت روی سطح خارجی بینی قرار می گیرد و بیشتر برای تثبیت ساختار بینی بعد از جراحی استفاده می شود. به طور کلی اسپلینت خارجی شامل وظایفی اعم از حفظ شکل و ساختار بینی ، کاهش تورم و التهاب ، حفاظت از بینی در برابر ضربه های خارجی ، جلوگیری از جابجایی استخوان ها می باشد. لازم به ذکر است این نوع گچ بینی از مواد سفت و انعطاف پنیری پلاستیک یا فلز ساخته می شود و معمولا به مدت یک الی دو هفته باید روی بینی بماند.
اسپلینت داخلی
این نوع اسپلینت در داخل حفره های بینی با استفاده چند بخیه به دیواره های بینی متصل می گردد. به طور کلی این نوع گچ بینی برای تثبیت دیواره های داخلی بینی و حمایت از راه تنفس استفاده می شود. اسپلینتهای داخلی از مواد نرم و انعطاف پذیری مانند سیلیکون ساخته می شوند و حداقل به مدت 1 هفته در داخل بینی قرار می گیرد. وظایف این نوع ابزار شامل مواردی اعم از باز نگه داشتن مجاری تنفسی ، کنترل خونریزی و جلوگیری از انسداد بینی و بهبود عملکرد تنفسی است.
جهت رزرو وقت مشاوره از دکتر متین قاضی زاده فرم تماس زیر را پر کنید:
مزایای استفاده از اسپلینت بینی
استفاده از اسپلینت بینی پس از عمل بینی از مزایای بسیار زیادی برخوردار بوده که به بهبود سریع تر و جلوگیری از عوارض کمک بسیار زیادی می کند. در این قسمت به برخی از مهمترین مزایای استفاده از این نوع گچ بینی اشاره می نماییم:
- حفظ ساختار بینی
- کاهش درد و تورم
- جلوگیری از جابجایی غضروف و استخوان
- حفاظت از بینی در برابر ضربه ها
- کنترل خونریزی
- بهبود عملکرد تنفسی
- سرعت بخشیدن به روند بهبودی
- جلوگیری از عفونت
- جلوگیری از چسبندگی
- جلوگیری از جابجایی استخوان ها
- ترمیم استخوان ها و غضروف های بینی
عوارض استفاده از اسپلینت بینی
بهتر است بدانید هرچند این نوع ابزار پزشکی از کاربردها و ویژگی بسیار زیادی برخوردار بوده اما با یکسری عوارض و معایب همراه بوده اما لازم به ذکر است عوارض های ناشی از آن موقتی و کوتاه مدت است و در صورتی که به بهترین جراح بینی مراجعه شود ، تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. برخی از عوارض های این نوع وسیله به شرح زیر است:
- درد و فشار زیاد در ناحیه بینی
- مشکلات در عملکرد تنفسی
- تحریک پوست و حساسیت
- خشکی و خونریزی
- عفونت
- جابجایی و شل شدگی اسپلینت
- مشکلات تنفسی موقت
- آسیب به بافت های داخل بینی
- ایجاد جای زخم
- خارش پوست
نتیجه گیری
با توجه به مطالب بالا نتیجه می گیریم ، استفاده از اسپلینت بینی بعد از عملهای زیبایی بینی یا آسیب های مربوط به آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. این ابزار پزشکی نقش بسزایی در تثبیت ساختار بینی ، کاهش تورم ، جلوگیری از جابجایی استخوان ها و بهبود دوران نقاهت دارد. لازم به ذکر است اسپلینت ها به دو دسته داخلی و خارجی تقسیم می شود که هر یک از آنها از ویژگی خاصی برخوردار است. به طور کلی ، اسپلینت بینی بخشی مهم و ضروری از روند درمان و بهبود عمل بینی محسوب می شود.