تزریق کورتیکواستروئید یا کورتون باید به عنوان یک ابزار مهم در جراحی زیبایی بینی در نظر گرفته شود. کورتیکواستروئیدها دسته خاصی از استروئیدها هستند که اثر ضد التهاب بسیار قوی روی بافت های بدن ما دارند. بسیاری از کورتیکواستروئیدها به شکل قرص هستند در حالی که برخی دیگر به عنوان محلول تزریقی استفاده می شوند. در هر صورت، هدف اصلی هنگام استفاده از این نوع استروئیدها کاهش التهاب است. هنگامی که تزریق کورتون به بینی انجام می شود ، تاثیر خیلی خوبی روی کاهش ورم آن خواهد داشت. برای اینکه بیشتر با این دارو آشنا شوید ، این مقاله را از دست ندهید.
تزریق کورتون و کاهش ورم بینی
هدف اصلی استفاده از تزریق کورتیکواستروئید به بینی ، کاهش تورم آن است. هرگاه فردی تحت عمل جراحی زیبایی بینی یا جراحی ترمیمی قرار گیرد، در هر صورت درجاتی از تورم را تجربه خواهد کرد. بسته به نوع پوست و آنچه در فرآیند عمل انجام شده است، بیماران با درجات مختلفی از ورم رو به رو خواهند شد.
در اکثر بیماران ، مرحله اولیه ورم در عرض 14-10 روز برطرف می شود. خوشبختانه این تورم خود به خود برطرف می شود.
یک مرحله ثانویه از التهاب نیز وجود دارد که بین چند ماه تا یکی دو سال بعد از عمل باقی می ماند. این نوع از تورم را می توان با تزریق کورتون به بینی از بین برد.
در موارد دیگر، تزریق کورتیکواستروئید به بینی برای جلوگیری از تشکیل بافت اسکار ناخواسته استفاده می شود. برخی از بیماران دارای پوست ضخیم هستند که این موضوع آن ها را بیشتر مستعد تشکیل گوشت اضافه یا اسکار می کند.
در برخی شرایط نیز از تزریق کورتون به بینی برای درمان بافت اسکار که قبلا به وجود آمده ، استفاده می شود. در این بیماران، بافت اسکار از قبل ایجاد شده است و روی ظاهر بینی تاثیر بسیار منفی گذاشته است.
زمان تزریق کورتون پس از جراحی بینی
زمان تزریق کورتیکواستروئید بعد از عمل بینی به چند عامل بستگی دارد. برخی از جراحان ترجیح می دهند در 1-2 ماه اول پس از جراحی کورتون را تزریق کنند تا از همان ابتدا ، از ایجاد بافت اسکار جلوگیری کنند.
با این حال، بیشتر تورمی که در این مدت در بینی مشاهده می شود، در نهایت خود به خود برطرف می شود. علاوه بر این، برخی از بافت های اسکار تشکیل شده در این دوره، بافت اسکار خوبی هستند که برای حفظ ساختار بینی ضروری است.
اما بیشتر جراحان ترجیح می دهند حداقل 3-4 ماه پس از جراحی به بینی کورتون تزریق کنند. در این زمان، اکثر بیماران در مرحله ای از روند بهبودی می باشند که اصلاحات ظریف در کانتور جدید بینی را مشاهده خواهند کرد.
تزریق کورتیکواستروئید به بینی در این زمان مفید است ، زیرا شکل جدید بینی را تقویت و اصلاح می کند. همچنین تزریق کورتون به بینی در این زمان ایمن تر است، زیرا احتمال کمتری دارد که از تشکیل بافت اسکار خوب جلوگیری کند.
در نهایت، این درمان 3 تا 4 ماه پس از روند بهبود نیز می تواند بافت اسکار ایجاد شده را بسته به مقدار و غلظت استروئید مورد استفاده درمان کند.
تزریق کورتون چندبار باید انجام شود؟
برای بسیاری از بیماران ، تزریق این ماده در چند نوبت انجام می شود. البته که برخی از افراد تنها به یک جلسه تزریق نیاز خواهند داشت ، اما در اغلب اوقات نیاز است تا تزریق کردن کورتون با فواصل زمانی مشخص انجام شود تا نتیجه دلخواه حاصل شود.
به صورت میانگین ، هر 6 تا 8 هفته یک بار نیاز است تا کورتون به بینی تزریق شود. با این کار در کنار بهبود یافتن بینی ، می توان شکل آن را نیز تغییر داد.
عوارض احتمالی تزریق استروئید
یکی از عوارض احتمالی تزریق کورتون در بینی ایجاد فرورفتگی در ناحیه تزریق است. همانطور که استروئیدها می توانند بافت اسکار را از بین ببرند ، همچنین می توانند باعث از بین رفتن بافت نرم نیز شوند.
این فرآیند که در آن بافت نرم از بین می رود، به عنوان آتروفی نیز شناخته می شود. اگر محلول استروئیدی وارد پوست و چربی اطراف شده و باعث آتروفی بافتهای نرم شود، این اتفاق رخ خواهد داد.
اگر این اتفاق بیفتد، معمولاً چندین هفته باید صبر کرد و تنها بافت ها را تحت نظر قرار داد. در بیشتر موارد، بدن شما خود را ترمیم کرده و بخشی از حجم بافت نرم از دست رفته را بازیابی می کند.
خوشبختانه، آتروفی بافت نرم پس از تزریق کورتون به بینی خیلی رایج نیست، به خصوص اگر بهترین جراح بینی در تهران رویکرد محافظهکارانهتری را پیش گرفته باشد.
تزریق کورتون بینی را کوچک می کند؟
این ماده ، هیچ تاثیری روی ساختار بینی نخواهد داشت و استخوان ها و غضروف ها را تغییر نمی دهد. اما همانطور که گفته شد چون باعث کاهش ورم می شود ، این تصور ایجاد خواهد شد که در واقع با تزریق کورتیکواستروئید بینی کوچک شده است.
مراقبت های بعد از تزریق کورتون به بینی
بعد از تزریق کورتون به بینی ، رعایت برخی مراقبت ها برای جلوگیری از عوارض و بهبود سریع تر اهمیت دارد:
- از لمس کردن یا فشردن بینی تا چند روز خودداری کنید تا از جابجایی کورتون در بینی جلوگیری شود.
- تا ۴۸ ساعت بعد از تزریق ، از فعالیت های سنگین ، ورزش و هرگونه حرکتی که باعث افزایش فشار خون شود ، پرهیز کنید.
- تا چند شب بعد از تزریق ، به پشت بخوابید و سر را کمی بالا نگه دارید.
- اگر پزشک داروهایی مانند آنتی بیوتیک یا ضد التهاب تجویز کرده ، به موقع مصرف کنید.
- مصرف الکل و سیگار می توانند روند بهبود را مختل کنند.
- در صورت مشاهده درد شدید ، قرمزی یا تورم بیش از حد ، سریعاً با پزشک تماس بگیرید.
رعایت این نکات به کاهش التهاب و بهبود نتیجه تزریق کمک میکند.