طبیعتا پروسه جراحی بینی می تواند انجام برخی از فعالیت های روزانه را به صورت موقتی به تعویق بیاندازد. ورزش نیز بخشی از همین محدودیت هاست ؛ لذا زیباجویان گاهی با تصور این موضوع که جراحی تنها بر ناحیه بینی انجام گردیده و یا به بهبودی نسبی رسیده اند، وسوسه می شوند تا این بازه زمانی را دور بزنند. بنابراین ورزش بعد از جراحی بینی به پروسه و بازه زمانی خاصی نیاز دارد که اگر این عوامل را سرسری و یا نادیده بگیرید، می تواند تاثیرات منفی بر روند بهبودی و نتایج عمل شما بگذارد. دکتر متین قاضی زاده جراح بینی در تهران در مقاله زیر برای شما زیبا جویان عزیز که به دنبال حفظ اندام خود هستید، به هر آن چه می بایست درباره ورزش، نحوه انجام صحیح فعالیت در این بازه و مناسب ترین زمان بازگشت ها برایتان شفاف سازی ها لازمه را انجام داده اند. با ما در خواندن مقاله زیر همراه باشید تا در کنار بهبودی به تناسب و سلامت اندام های خود نیز برسید.
خطرات شروع زود هنگام ورزش
اگر چه ناحیه عمل شده بینی می باشد اما تاثیرات و عوارض این پروسه بر تمام اندام ها خواهد بود، به بیان دیگر، بدن شما بعد از این پروسیجر تماما نیاز به بهبودی و ریکاوری پیدا خواهد کرد. شروع زود هنگام ورزش های متوسط و یا سنگین با افزایش ضربان قلب و فشار خون فرد را در معرض عوارضی همچون بروز خونریزی بینی، کبودی و افزایش تورم قرار می دهد که می توانند روند بهبودی را کند نمایند.
ورزش بعد از جراحی بینی : یک جدول زمان بندی معمولی
پیش از شروع حواستان به این نکته باشد، ریکاوری و پروسه درمان در هر بیمار با دیگری متفاوت خواهد بود و برای شروع تمرینات ورزشی گاهی صلاح دید جراح بینی تهران با توجه به شرایط شما متفاوت خواهد بود. پس پیش از هر تمرینی با متخصص خود به مشورت بپردازید.
یک هفته بعد از جراحی زیبایی بینی
در این بازه هیچ فعالیتی بیشتر از پیاده روی سبک در اطراف خانه خود انجام ندهید، هر بار این ورزش را می توانید در حداکثر 20 دقیقه انجام دهید. این پیاده روی به بهبود گردش خون کمک کرده و خطر لخته شدن خون را کاهش می دهد و بهبودی را تسریع می نماید.
اگر دچار احساس خستگی یا تنگی نفس شدید، این فعالیت ها را متوقف کنید. تمرکز اصلی شما در هفته اول می بایست بر روی بهبودی پس از داروهای ضد درد و کاهش تورم و کبودی باشد. استراحت کافی را داشته باشید، هیدراته بمانید و ضربان قلب خود را پایین نگه دارید.
بازه زمانی دو الی چهار هفته بعد
در این مرحله بخیه ها و آتل بینی در صورت وجود، برداشته می شود. پس از این پروسه، برای بهبود بدن و حال عمومی خود به آرامی طول پیاده روی خود را افزایش دهید و یا به ورزش های بدون ضربه، بدون تماس و با سرعت متوسط رو آورید. در پروسه ورزش بعد از جراحی بینی از انجام فعالیت هایی مثل دوچرخه سواری در این بازه خودداری نمایید. اگر در حین ورزش ضربان قلب شما خیلی زیاد شده (دچار تپش قلب می شوید) و یا جریان خون شما افزایش می یابد، تنها موارد زیر را انجام دهید:
- فقط ورزش بدون ضربه، بدون تماس و متوسط
- تمرینات قدرتی تا فشار 50 درصد
- دویدن و شنا انجام نشود
چهار الی شش هفته بعد
پس از گذر یک ماه از ریکاوری، افزایش تمرینات ورزشی بی خطر است لذا می بایست به آرامی این پروسه طی گردد. بسیار مهم است که به حالات بدن خود گوش دهید. اگر در منزل ورزش می کردید، حال می توانید باشگاه رفتن را از سر بگیرید. اگر برش های محل جراحی شما کاملاً بهبود یافته ، می توانید در این مدت شنا کردن را نیز به آرامی به برنامه خود اضافه نمایید.
ورزش بعد از جراحی بینی در بازه شش هفته الی بیشتر
برای اکثریت زیبا جویان بازه زمانی شش هفته ای برای استحکام بافت های ساختاری بینی و تثبیت آن ها در موقعیت اصلی خود زمان لازم است اما می بایست از بازگشت به تمرینات سخت و سنگین خودداری کنید، مگر با صلاح دید پزشک این فعالیت ها انجام گردد. اگرچه ممکن است دراز کشیدن و استراحت طولانی می تواند ناامید کننده باشد لذا از صبور بودن با بدن خود و رفتار مهربانانه با آن در حین بهبودی پشیمان نخواهید شد.
انواع ورزش بعد از جراحی بینی
همانگونه که در مقاله فوق خوانده اید، بهبودی عاملی کلیدی و حیاتی پس عمل جراحی اعم از بینی است و متخصص توصیه می نماید، فرد حداقل به دو الی هفت روز استراحت را برای خود در نظر گرفته باشد. انجام تمرینات ورزشی سبک علاوه بر نداشتن عوارض می توانند سبب بهبود جریان خون و کاهش احتمال لختگی در فرد گردند. پیاده روی، مدیتیشن به تسریع روند بهبودی جراحی کمک می نماید.
انجام یوگا بعد از رینوپلاستی
هفته اولیه پس از رینوپلاستی بسیار حساس و حیاتی است ، زیرا بینی هنوز به استحکام لازمه نرسیده و هر گونه فشار می تواند نتایج جراحی را دچار تغییر کند. همانگونه که در مراقبت های پس از جراحی مطلع شدید نمی بایست سر را خم و یا پایین نگه دارید. این گفته در خصوص تمرینات ورزشی نیز صدق می کند. شروع باز گشت به فعالیت های ورزشی می بایست به گونه ای باشد که سرتان در موقعیتی پایین تر از قلب قرار نگیرد. لذا یوگا و مدیتیشن از ورزش بعد از جراحی بینی، تمریناتی با شدت کمتر و ملایم تر هستند که شامل پریدن و دویدن نمی شوند. این تمرینات یکی از بهترین پل ها برای شروع پس از چند هفته بهبودی هستند. یوگا به روند بهبودی کمک و می تواند تنش و استرس را کاهش دهد. تنها حواستان باشد از وارونگی یا هر حالتی که سبب خم شدگی سر می شود، اجتناب فرمایید.
تمرینات کاردیو بعد از عمل
پزشکان معمولا انجام فعالیت های ملایم همانند پیاده روی آرام در طول روز پس از عمل جراحی توصیه می کنند زیرا این فعالیت ها نمی توانند در روند بهبودی اختلال ایجاد نمایند لذا انجام ورزش هایی مثل کاردیو، تمرینات شدید و یا اینتروال (نوع خاصی از تمیرنات کاردیو) که سبب بروز تپش قلب بالا و افزایش شدید فشار خون می شوند، اجتناب گردد زیرا افزایش فشار خون در این بازه می تواند عامل بروز خونریزی شود. شما می توانید این دسته از تمرینات که تپش قلب شما را بالا می برند به دو هفته پس از پروسه عمل بینی موکول نمایید.
شنا بعد از جراحی
توصیه می شود برای انجام ورزش سنگینی همچون شنا حداقل 3 الی 4 هفته پس از انجام عمل بینی پرهیز کنید. از شنا کردن در آب های آزاد مثل دریا و دریاچه ها اجتناب نمایید زیرا خطر ابتلا به عفونت در پروسه ورزش بعد از جراحی بینی در شما وجود دارد. همچنین در هنگام شنا حواستان باشد هیچ ضربه ای به محل جراحی وارد نمایید. پس از شنا کردن نیز بینی خود را با محلول شست و شو داده سپس خشک نمایید تا بهداشت بینی شما حفظ گردد.
تمرین با وزنه بعد از این پروسه
انجام فعالیت های ورزشی با وزنه و یا وزنه برداری یک تمرین تقویتی است و میزان شدت آن می تواند در پروسه و نتایج رینوپلاستی شما تاثیر بگذارد. فرد در این سبک از ورزش فشار زیادی بر خود وارد می نماید که برای پروسه بهبودی شما تاثیر مثبتی برجای نمی گذارد. شروع تمرین با سرعت کمتر و وزن های سبک تر از خونریزی بینی و تورم آن در آینده جلوگیری می کند. شما می بایست انجام این رشته ورزشی را تا چند هفته به تعویق بیاندازید.
اگر دچار ورم شدید جای نگرانی نیست!
همانگونه که می دانید میزان تورم های در بعضی بازه های زمانی به دلیل عوامل مختلف می توانند افزایش و یا کاهش یابند. انجام ورزش بعد از جراحی بینی نیز از این دسته موارد می باشد، گاهی پس از انجام تمرینات ممکن است بینی شما متورم گردد و یا شاهد تغییرات(افزایش تورم) در صورت خود شوید که این طبیعیست. تورم های ثانویه بسته به جنس پوست و پروسه جراحی، برای بهبودی نیاز به بازه زمانی بیشتری دارند.
بهتر است 4-6 هفته بعد از عمل جراحی قبل از شرکت در هر ورزش تماسی یا ورزش شدید صبر کنید.
ورزش و مبارزات تن به تن
برای شروع ورزش های سنگین و تماسی می بایست حداقل چهار الی شش هفته صبوری فرمایید. اسکلت بینی در این بازه همچنان در حال بهبود و شکل پذیری است. در چهار هفته اول، یک اسپلینت مخصوص برای جلوگیری از وارد نمودن هر گونه ضربه و فشار از بینی محافظت می نماید. ورزش و مبارزات تن به تن می توانند مستقیما بینی شما را دچار اسیب کنند، اگرچه برای به حداقل رساندن عوارض و تثبیت بینی در برابر هرگونه فشار یا نیروی خارجی می توانید از کلاه های محافظ استفاده نمایید. بخاطر داشته باشید که رینوپلاستی یک جراحی بزرگ و پیچیده است و درمان آن نیز باید به همین منوال جدی گرفته شود. در ادامه این گفته در پروسه ورزش بعد از جراحی بینی بهتر از فعالیت های ورزشی سنگین خود را کمی محدود نمایید زیرا تا یک الی دوسال بینی شما همچنان در حال بهبود است .
عوارض ورزش زودهنگام پس از عمل بینی
- افزایش ورم و کبودی: ورزش زودهنگام باعث افزایش فشار خون شده و ممکن است ورم و کبودی اطراف بینی را بیشتر کند و بهبودی را به تأخیر بیندازد.
- خطر خونریزی: فعالیت های ورزشی زود هنگام می تواند باعث تحریک و خونریزی بینی شود ، به ویژه در روزهای اول پس از عمل که بافت ها هنوز حساس هستند.
- تغییر شکل بینی: فشار یا ضربه های ناخواسته هنگام ورزش ممکن است به بینی آسیب بزند و فرم بینی جراحی شده را تحت تأثیر قرار دهد.
- عفونت: تعریق ناشی از ورزش زود هنگام ممکن است در ناحیه بینی ایجاد رطوبت کرده و احتمال عفونت را افزایش دهد.
- تأخیر در روند بهبودی: فعالیت بدنی سنگین باعث افزایش التهاب و کندی در روند ترمیم بافت ها می شود و می تواند زمان بهبودی را طولانی تر کند.
مزایای پیاده روی بعد از جراحی بینی
پیاده روی بعد از جراحی بهبود قابل توجهی در روند ترمیم بافت ها دارد. این فعالیت سبک کمک می کند تا گردش خون در بدن بهبود یابد و مایعات اضافی که ممکن است باعث تورم و کبودی در ناحیه بینی شوند ، تخلیه شوند. همچنین ، پیاده روی باعث افزایش انرژی و بهبود روحیه بیمار می شود ، که می تواند از خستگی ناشی از استراحت طولانی مدت جلوگیری کند. علاوه بر این ، این فعالیت به پیشگیری از لخته شدن خون کمک می کند و فشار خون را در سطحی مناسب حفظ می کند ، در نتیجه روند ترمیم بافت ها سریع تر و کارآمدتر پیش می رود.