شکستگی بینی نیاز به جراحی دارد؟

اتفاق هیچگاه خبر نمی کند! حال شما بیاندیشید که این حادثه شکستگی بینی باشد . آنگاه علاوه بر دردی که دارید شما باید مدیریت بحران نیز بکنید و به دنبال درمان باشید. این عارضه با مشکلاتی مثل خون دماغ شدن ، درد در بینی ، تورم و انحراف این عضو همراه است که در مواردی راه درمان آن نیز عمل زیبایی بینی می باشد. اما برای تشخیص درست و اصولی آن نیاز است تا به یک جراح خوب و متبحر مراجعه کنید. مطمئنا در این چنین شرایطی یک مقاله کامل که تمام جزئیات و مراحل درمان و راهکارهای پزشکی برایتان بازگو کند نقش یک غول چراغ جادو را دارد که آرزوی شما را براورده می کند. دکتر متین قاضی زاده هر آنچه که باید در مورد شکسته شدن استخوان بینی بدانید را بازگو کرده اند.
 

شکستگی بینی - دکتر متین قاضی زاده

 

شکستگی در کجای بینی رخ می دهد ؟

بینی از موارد زیر تشکیل شده است:

استخوان های بینی: دو استخوان در بالای بینی وجود دارد که این استخوان ها به هم می رسند و شکل هرمی را در بالای بینی تشکیل می دهند.

غضروف: در بینی پنج غضروف وجود دارد که یک سوم میانی و پایینی بینی را تشکیل می دهند. این غضروف‌ ها به عنوان غضروف ‌های جانبی بالایی و غضروف‌ های جانبی پایینی نوک بینی را تشکیل می‌دهند. هر زمان که به هر یک از این ساختارها آسیب وارد شود ، ممکن است به عنوان بینی شکسته شناخته شود.

دلایل شکستگی بینی چیست؟

شایع ترین عامل خطر برای شکسته شدن بینی، ضربه به بینی است. هر بار که به طور مستقیم یا غیر مستقیم به بینیتان ضربه وارد گردید ، احتمال ایجاد شکستگی وجود دارد.

شرکت در هر فعالیتی که مستلزم احتمال ضربه زدن به بینی شما باشد یک عامل خطر است. ورزش هایی مانند فوتبال ، وزنه برداری، تصادفات وسایل نقلیه موتوری، دوچرخه سواری یا درگیری های فیزیکی ممکن است شما را در معرض خطر شکستگی بینی قرار دهد.

علائم و نشانه های بینی شکسته چیست؟

بسته به محل شکستگی دماغ ، ممکن است علائم مختلفی را تجربه کنید. شایع ترین علامت تغییر شکل قابل توجهی است که استخوان های بینی و یا غضروف ها را درگیر می کند. برخی از ناهنجاری های بینی که ممکن است در اثر شکسته شدن بینی ایجاد شوند عبارتند از موارد زیر:

تغییر شکل سقف باز: این تغیر به نحوه قرار گیری استخوان های بینی اشاره دارد. استخوان هایی که یک سوم بالایی بینی را تشکیل می دهند باید ساختاری هرمی تشکیل دهند که در وسط بینی به هم می رسند. اگر بینی به گونه ای بشکند که استخوان ها دیگر به درستی به هم نرسند، برآمدگی هایی در بالای بینی ایجاد می کنید که به عبارتی به ان ها قوز بینی نیز می گویند. این برجستگی ها لبه های استخوان های بینی هستند که دیگر به درستی به هم نمی رسند.

انحراف بینی (پل): گاهی ممکن است محور بینی منحرف شده و به یک طرف کج شود. این می تواند به شکستگی در استخوان بینی یا غضروف بینی اشاره داشته باشد.

انحراف بینی (سپتوم): اگر شکستگی بینی سپتوم بینی را درگیر کند، ممکن است متوجه انحراف تیغه بینی در قسمت میانی بینی شوید. علائم انحراف تیغه بینی معمولاً خفیف است اما می تواند شامل انسداد بینی، خونریزی بینی و تنفس پر سر و صدا در هنگام خواب شود .

بینی زینی شکل: این نوع ناهنجاری به شکستگی در سپتوم اشاره دارد. این منجر به افتادگی یا افتادگی قسمت میانی بینی می شود که به آن زین می گویند.

سایر علائم شکستگی بینی عبارتند از :

  • خونریزی و یا کبودی: به خصوص در طول دوره شکستن بینی، ممکن است خونریزی از یک یا هر دو طرف بینی را تجربه کنید. همچنین ممکن است کبودی را در اطراف گونه‌ و چشم‌ ها تجربه کنید .
  • انسداد راه هوایی بینی: هر گونه شکستگی در ساختار بینی ممکن است توانایی شما برای تنفس از طریق مجاری بینی را نیز دستخوش تغیر کند . گاهی ممکن است دچار کاهش یا عدم وجود تنفس بینی به خصوص در شب شوید .
  • درد بینی: بینی شما ممکن است هنگام لمس حساس شود .

چگونه بینی شکسته تشخیص داده می شود؟

تشخیص شکستگی بینی معمولا با معاینه فیزیکی توسط یک جراح بینی خوب در تهران انجام می شود. معمولاً تشخیص این مشکل بدون نیاز به ارزیابی اشعه ایکس برای پزشک نیز ممکن است .

برای بینی شکسته از چه کمک های اولیه انجام می شود ؟

یک کیسه یخ روی بینی و همچنین بالا بردن سر می تواند تورم را کاهش دهد. برای توقف خونریزی، حداقل 15 دقیقه بدون رها کردن، با انگشت شست و سبابه به بینی فشار بیاورید. قطره های ضد احتقان داخل بینی مانند اکسی متازولین نیز ممکن است به کاهش یا توقف خونریزی کمک کند.

تیلنول (استامینوفن) تنها داروی ضد درد است که باید استفاده شود، زیرا داروهای ضد درد غیر استروئیدی مانند ادویل و موترین (ایبوپروفن)، آسپرین و آلو (ناپروکسن) می‌ توانند خونریزی را بیافزایند .

بینی شکسته چگونه درمان می شود؟

این شکستگی معمولا از طریق جراحی اصلاح می شود. نوع جراحی که برای شما مناسب تر است به زمان شکستگی و همچنین پیچیدگی شکستگی بستگی دارد. دو نوع جراحی برای دماغ شکسته وجود دارد:

جراحی به روش بسته

این نوع جراحی بهتر است تا هفت روز پس از شکستگی بینی انجام شود. قبل از روز هشتم، استخوان‌ها هنوز جوش نخورده اند و می‌ توان آن ها را دستکاری کرد و با فشار خارجی به جای خود بازگرداند. گرچه بهتر است تا ۷ روز بینی جا انداخته شود ولی حد اکثر تا ده روز و گاهی حتی تا ۱۴ روز هم امکان جا اندازی بسته هست.

این را می توان در مطب و تحت بی حسی موضعی انجام داد. این نوع جراحی فقط با شکستگی های ساده که استخوان ها را درگیر می کند ، نتیجه بخش است . تغییرات در راه هوایی بینی مانند انحراف و شکستگی سپتوم را اصلاح نمی کند.

جراحی به روش باز

جراحی باز جا اندازی شکستگی بینی در موارد شکستگی های پیچیده یا مرکب و یا باز ممکن است انجام شود.

همزمان با جراحی باز، سایر جراحی های تکمیلی نیز می توانند برای رفع مشکلات ناشی از ضربه بینی انجام شوند:

سپتوپلاستی: در طی همان عمل جراحی کوچک کردن باز، سپتوم را می توان در خط وسط قرار داد تا هرگونه انسداد راه هوایی بینی اصلاح شود.

ریکاوری جراحی شکستگی بینی چگونه است؟

بسته به نوع عمل جراحی که انجام می‌ دهید، احتمالاً آتل بینی در بینی خود خواهید داشت. این کار برای بهبود مناسب ساختارهای داخلی بینی قرار می گیرند که معمولاً در اولین ویزیت بعد از عمل، در بازه یک هفته ای پس از جراحی برداشته می شوند. همچنین احتمالاً در قسمت بیرونی بینی اتل خواهید داشت. این به کاهش تورم کمک می کند و همه چیز را در جای خود نگه می دارد. همچنین تا یک هفته پس از جراحی روی بینی باقی می ماند.

همچنین باید بلافاصله پس از جراحی از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید زیرا این کار می تواند ساختار بینی را از طریق کشیدگی تغییر دهد. اگر از عینک استفاده می‌ کنید، ممکن است نیاز به تغییراتی داشته باشید تا از وارد کردن فشار به استخوان‌های بینی جلوگیری کنید. داروهای ضد درد، پمادها و اسپری های بینی برای کمک به حداکثر رساندن نتایج به شما ارائه می شود.

شما یک هفته پس از جراحی شکستگی بینی برای قرار ملاقات بعدی به پزشک مراجعه خواهید کرد که در طی آن او تمام تامپون ها و اسپلینت ها برداشته می شوند . بینی شما ممکن است برای یک دوره موقت متورم شود، اما این نباید باعث نگرانی در شما شود. بینی یک ناحیه کوچک است و تمام آن جراحی باعث تورم می شود که در نهایت با گذشت زمان کاهش می یابد. بسته به بیمار، این تورم معمولاً دو تا سه هفته طول می کشد، اما در موارد نادر می تواند تا دو ماه ادامه یابد.

چه زمانی باید به دلیل شکسته شدن بینی به پزشک مراجعه کنم؟

اگر ظاهر بینی تقریباً یکسان است و تنفس شما خوب است، ممکن است نیازی به مراجعه به پزشک نداشته باشید. اگر بیمار دچار کاهش سطح هوشیاری شود و یا آسیب های شدید دیگری مثل خونریزی شدید داشته باشد ، باید مراقبت های اورژانسی صورت گیرد. همه افراد مثل کسانی که دچار مشکل تنفسی یا تغییر شکل بینی هستند، مهم است که در اسرع وقت پس از آسیب دیدگی به پزشک مراجعه کنند. بهترین زمان برای معاینه و تشخیص و جا اندازی شکستگی همان ابتدا و قبل از ایجاد ورم است.

ولی با توجه به اینکه بیماران معمولا وقتی که دچار ورم شده اند مراجعه می کنند ، پزشک ۳-۵ روز فرصت می دهد که تورم کم شود چون تورم بینی ارزیابی و جا اندازی شکستگی را مختل می کند.

با این وجود بعد از ضربه و در صورت شک به شکستگی بینی ویزیت اولیه اورژانسی توسط پزشک از نظر بررسی عوارض خطرناک شکستگی باید انجام شود. بهتر است به یک پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنید زیرا می تواند به طور همزمان شرایط را تشخیص داده و درمان کند.

اگر بینی شکسته بدون درمان رها شود چه خطراتی دارد؟

در صورت شکستگی دماغ ، ارزیابی کامل توسط متخصص بسیار مهم است. به دلیل آسیب های ناشی از شکستن بینی بعید نیست که آسیب های دیگری به طور همزمان رخ دهد، مثل صدمات سریا مغز یا شکستگی استخوان های صورت (فک، گونه ها، مدار چشم یا جمجمه) یا چشم .

آیا جراحی بینی شکسته تحت پوشش بیمه سلامت قرار می گیرد؟

از آن جایی که شکستن بینی خطری جدی برای سلامتی شما ایجاد می کند، معمولاً تحت پوشش بیمه قرار می گیرد. این امر به ویژه در صورتی ممکن می شود که شکستگی بینی باعث آسیب به توانایی تنفس شما شده باشد که کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار داده است.

تفاوت جراحی زیبایی بینی با عمل شکستگی بینی در چیست؟

عمل شکستگی بینی یا همان جا اندازی شکستگی بینی را فقط تا چهارده روز بعد از شکستگی می توان انجام داد. یعنی تا زمانی که استخوان ها هنوز سفت نشده و قابل جا به جایی هستند. بعد از این مدت و زمانی که استخوان ها سفت شده و تا حدی جوش بخورند ، دیگر نمی توان با عمل بینی شکسته آن را اصلاح کرد.

در چنین شرایطی باید 6 ماه صبر کرد تا شکل نهایی بینی مشخص شده و در نهایت با عمل زیبایی ، شکستگی قبلی را نیز اصلاح کرد. در نتیجه عمل شکستگی بینی به طور حاد انجام می شود و از روزی که ضربه وارد شده تا حدود 14 روز قبل از سفت شدن استخوان ها امکان پذیر است. معمولا نیز جا اندازی استخوان ها به روش بسته و بدون برش جراحی است.

در جراحی بینی شکسته ، همان استخوانی که جا به جا شده به جای اصلی خود باز می گردد و اصلاح اضافه تری روی آن انجام نخواهد شد ؛ اما عمل زیبایی با اصلاحات کامل انجام خواهد شد. اما کسی که بینی او شکسته است و در 14 روز اول بینی را جا نیانداخت ، باید تا 6 ماه صبر کند. در این زمان با یک جراحی زیبایی تغییرات نامطلوبی که در اثر شکستگی بینی رخ داده برطرف خواهد شد.


برای دانلود پی دی اف مقاله کلیک کنید

دانلود پی دی اف

دکتر متین قاضی زاده

دکتر متین قاضی‌ زاده ، متخصص گوش ، حلق و بینی ، دارای فلوشیپ فوق‌ تخصصی جراحی پلاستیک بینی و آندوسکوپی سینوس و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی ، از پزشکان برجسته در حوزه‌ی گوش و حلق و بینی به شمار می‌ رود. دکتر قاضی‌ زاده در انجام جراحی‌ های زیبایی بینی ، اصلاح مشکلات تنفسی و همچنین جراحی آندوسکوپی سینوس تخصص دارند. ایشان با بهره‌ گیری از دانش روز پزشکی و تکنیک‌ های پیشرفته ، تلاش می‌ کنند بهترین نتایج ممکن را برای بیماران خود به ارمغان آورند.

نظرات و دیدگاه‌ها
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اشتراک گذاری

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی

چاپ صفحه
پرینت